С началото на пролетта и по-топлото време много шофьори започват да

...
С началото на пролетта и по-топлото време много шофьори започват да
Коментари Харесай

Защо трябва да се сменят зимните гуми с летни


С началото на пролетта и по-топлото време доста водачи стартират да вършат проекти да сменят зимните гуми с летни. Други се замислят дали тази година да не прескочат това досадно “упражнение ”, спестявайки средства и главоболия с чакащи коли по гумаджийниците. Трети пък не престават да разчитат на все по-модерните всесезонни гуми.

Въпреки че в закона на никое място не написа, че би трябвало да промените гумите, а единствено това, че те би трябвало да са с грайфер над 4 мм, изобщо

не е добре да се кара със зимни гуми на горещ асфалт и противоположното

Този ленив метод има редица капани, а икономическата страна на нещата е най-малкият проблем. Всичко е обвързвано с обстоятелството, че зимните гуми имат друга каучукова примес от летните -  такава, която е пригодена за работа в студа.
 Гумата е за промяна с нова, когато грайферът е към 4 мм. Гумата е за промяна с нова, когато грайферът е към 4 мм. 
Според производителя на гуми Pirelli спирачният път на зимните гуми е по-дълъг заради по-меката примес. Според един от тестванията на финландското списание Tekniikan Maailma колата към момента се движи с 40 км/ч при натискане на спирачките при придвижване със скорост 80 км/ч при летен дъжд с поизносени зимни гуми, до момента в който, в случай че е с летни, колата към този момент е спряла.

По-лошото сцепление при по-високи температури също е обвързвано с мекотата на сместа. Още при към 10 градуса е ясно, че зимните гуми са по-малко надеждни при шофиране спрямо летните.

“Зимната гума с друг състав на сместа и огромен брой ламели и необятен протектор и при топло време загрява по-бързо и губи сцепление. Освен по-меката примес зимните гуми имат и по-меко жило - през лятото може да има по-голямо уголемение и в рискови случаи жилото да се скъса или издуе ”, написа в уеб страницата на Driver Portal.

Заедно с по-мека примес също в доста случаи

значи по-висок шум и по-висок разход на гориво

даже с няколко децилитра на 100 км. Това се случва изключително в случай че карате доста километри. Така икономическото преимущество на пътуването със зимни гуми през лятото се заличава доста бързо.

Ако желаете да спестите пари от гуми, би било по-добре да изберете всесезонни,

вместо да пътувате по този начин със зимни гуми или още по-лошо, да купувате евтини гуми със подозрително качество. Те реализираха голям прогрес през последните няколко години и са сравними както с летните, по този начин и със зимните “обувки ”, най-малко в изискванията, нормални за умерения климат с по-малко ледени и снежни дни, каквато е и наклонността в България в последното десетилетие.
 При летен дъжд зимната гума стопира два пъти по-бавно. При летен дъжд зимната гума стопира два пъти по-бавно. 
Производителите на гуми приказват за период на валидност до 10 години при съблюдаване на предписаните условия. Това значи по-специално гумите да не се излагат на ултравиолетови лъчи или на действието на масла, които имат негативен резултат върху сместа.

Въпреки това експертите поучават тези

гуми, които вече имат четири или пет сезона зад гърба си, да бъдат внимателно проверявани,

тъй като към този момент стартират да са склонни към пробиви и шофирането става по-рисковано. На процедура е всекидневно гумите да се износват, преди да причинят проблеми заради възрастта си.

Малки пукнатини в протектора показват, че гумата вече е прекомерно остаряла

В подобен миг е време да се купят нови.

Да си напомним и по какъв начин се схваща възрастта на гумата? Обозначава се с четири числа след буквите DOT някъде в профил на гумата. Първите две цифри демонстрират седмицата на произвеждане, второто - годината, тъй че 1023 значи произвеждане през 10-ата седмица на 2023 година Обичайно е зимните гуми да се създават през лятото, а летните през зимата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР